Valóban egészségesebb a fagyasztott a frissnél?

A gyorsfagyasztott zöldség, gyümölcs egészségesebb

zöldségek Agrosprint
gyümölcs Agrosprint

Az egészséges életmód zászlóvivőiként kiállunk amellett, hogy a gyorsfagyasztott zöldség –gyümölcs igenis egészségesebb, mint az, amelyet friss címszó alatt lehet vásárolni a kiskereskedelmi üzletekben. Ezt már számos kutatás, köztük a Brit Élelmiszerkutató Intézet vitamin- és tápanyagveszteséget vizsgáló tanulmánya is bebizonyította már.

Hosszú az út...

Hosszú az út...

Most gondolja át, hogy ezek a friss zöldségek és gyümölcsök milyen hosszú utat tesznek meg a kínálópultig, és ott hány hosszú napig várják, hogy valaki a kosarába emelje őket. Az akár egy hét, vagy még annál is több napja ott álló zöldségek vajon mennyire frissek ekkor, és mennyire tudják megtartani az értékes tápanyagokat? A szomorú tény az, hogy a leszedést követően az óra vadul elkezd ketyegni, és a termékek tápanyagtartalma, víztartalma és vitamintartalma a betakarítás és az értékesítés ideje között akár 45%-kal is zuhanhat.

Ezzel szemben a gyorsfagyasztott zöldségek –gyümölcsök betakarítás után néhány órán belül feldolgozásra kerülnek.

Hogyan?

Hogyan?

Gőzzel főzzük a termékeket, majd sokkolva fagyasztjuk; a gyorsfagyasztás során a zöldségeket, gyümölcsöket -40°C-ra hűtjük le, miközben a szabad víztartalmuk apró kristályokban kifagy. A sokkoló fagyasztással feldolgozott termékek tápanyag –és vitaminvesztesége minimálisnak mondható. Csak egy példa: a gyorsfagyasztott zöldborsó 1 év után is megőrzi tápanyagértékének 80%-át. Hihetetlen, de jóleső érzéssel jár, hogy milyen nagy értékek kerülhetnek így a fagyasztószekrényébe!

Teljesen hibás beidegződés tehát az, hogy a fagyasztott zöldség alávalóbb lenne, mint a friss, sőt...

Gyakran feltett kérdések

Mit jelent a blansírozás?

A zöldségek feldolgozása a nyersanyag betakarítástól számítva néhány órán belül megtörténik, így az nem veszít olyan értékes összetevőiből, mint például a vitaminok. Közvetlen a zöldségek gyorsfagyasztása előtt a blansírozás szükséges művelet, amely a termékek előfőzését jelenti. A zöldségfélék előfőzésének ideje azok fajtájától, érettségi fokától és más egyéb tulajdonságaitól függ. A blansírozás segíti a zöldségek víz-és tápanyagtartalmának megőrzését.

Mit jelent az valójában, hogy egy élelmiszer BIO?
A bioélelmiszereket készítésük, tárolásuk során térben vagy időben el kell különíteni a szokványostól. Az élelmiszeriparban általánosan alkalmazható mikroorganizmusok, enzimek, természetes ízesítők, ivóvíz, só alkalmazható, és csak külön jogszabály előírására adhatók a bioélelmiszerekhez ásványi anyagok, vitaminok, aminosavak és egyéb mikrotápanyagok. Azok az adalék- és segédanyagok használhatók, amelyek szerepelnek az EU bio rendeletek róluk szóló pozitív listáin. Ionizáló sugárzás, génmódosított élőlények és származékaik, valamint tartósítószerek, ízfokozók, szintetikus színezékek, állományjavítók stb. és bármelyikük közreműködésével készült összetevők, segédanyagok stb. alkalmazása tilos!